Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden (WIOO) (2024)

Opleider, docent, begeleider, adviseur, pionier en onderzoeker

Met het continu opleiden en ontwikkelen van zorgprofessionals levert Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden (WIOO) een bijdrage aan het optimaliseren van de kwaliteit van leven. Inhoudelijke thema’s rond patiënt centraal, healthy ageing en positieve gezondheid zijn daarbij leidend.

Ons onderwijs ontwikkelen we samen met onze partners binnen het UMCG en uit de stad en de regio met oog voor de arbeidsmarkt. Daar waar wij regio overstijgend zijn, zoeken wij de (inter)nationale samenwerking. Wij vertalen innovaties op het gebied van gezondheid, preventie, ziekte, behandeling in het onderwijs.

Met de juiste balans tussen innovatie, evidence based onderwijs en aandacht voor de context. We zijn er voor alle zorgprofessionals in alle fasen van hun carrière.

Het WIOO t is onderdeel van het UMCG.

Een brede scope

Vanuit verschillende domeinen verzorgen de WIOO-teams een breed aanbod aan opleidingen, bij- en nascholingen, trainingen en coaching. Daarnaast adviseren, trainen en begeleiden we afdelingen en opleiders bij de innovatie van opleidingen en andere leer- en ontwikkeltrajecten. Ook doen we wetenschappelijk onderzoek naar onderwijs aan zorgprofessionals en vertalen de uitkomsten ervan naar de ontwikkeling van nieuw en bestaand onderwijs. Met simulatie maken we performance van zorgprofessionals zichtbaar, zodat je dat kunt trainen en onderzoeken.

  • Academische Opleidingen en Medische vervolgopleidingen – Het opleiden van studenten tot basisarts en de begeleiding van de vervolgopleidingen tot medisch specialist staan centraal in dit domein.
  • Zorgopleidingen – Het continu opleiden en ontwikkelen van verpleegkundigen en medisch ondersteunende professionals en het nascholen van alle zorgprofessionals staan centraal in dit domein.
  • Leven Lang Leren – De persoonlijke ontwikkeling en begeleiding van UMCG-medewerkers en -leidinggevenden staat centraal in dit domein. Met cursussen, trainingen, leergangen of in begeleidingstrajecten zoals coaching en intervisie ondersteunen we medewerkers, leidinggevenden en teams. Belangrijke thema’s in dit domein: duurzame inzetbaarheid, coaching, leiderschapsontwikkeling.Ook doen we hier onderzoek naar de onderlinge communicatie en samenwerking tussen zorgprofessionals.
  • Center for Education Development And Research in Health Professions (CEDAR) – In het UMCG leiden we studenten op die na hun afstuderen optimaal kunnen functioneren in de veeleisende en snel veranderende omgeving van de zorg. CEDAR heeft als taak deze ambities mede te concretiseren. Thema’s die daarin centraal staan: onderzoek van onderwijs, onderwijsontwikkeling, docentprofessionalisering en kwaliteitszorg.
  • Simulatie- en skillscenter UMCG – Performance in kaart brengen, zodat je dit kunt onderzoeken en verbeteren. Daarvoor kunnen medewerkers, studenten, opleiders en onderzoekers terecht in het simulatie- en skillscenter. Of het gaat om het trainen van je eigen vaardigheden, de samenwerking in een team, nieuw instrumentarium of een nieuw protocol; hier heb je de mogelijkheden om de praktijk optimaal na te bootsen. Lees meer over het Skills Center

Uitgelichte opleidingen

Anesthesiemedewerker

De anesthesiemedewerker begeleidt de patiënt bij de voorbereiding op de operatie of ingreep. Je assisteert bij het onder narcose brengen en houden van de patiënt of bij het aanbrengen van plaatselijke verdoving. Tijdens en direct na de operatie bewaak je de patiënt. Je moet dus veel weten van de fysiologie van de mens en de apparatuur die gebruikt wordt. Een mooi beroep op het snijvlak van techniek en zorg.

De opleiding leidt je op tot anesthesiemedewerker. Na afloop van de opleiding beschik je over de kwalificaties zoals die zijn vastgelegd door het College Zorg Opleidingen (CZO).

De opleiding duurt drie jaar en bestaat uit 137 theoriedagen en ruim 4500 uren praktijk. Je kunt in aanmerking komen voor een verkorte route van tweeënhalf of twee jaar. Dit is afhankelijk van de uitslag van de instaptoets en je vooropleiding.

Lees hier verder.

Operatieassistent

Een operatie is een teamprestatie. Als operatieassistent maak je deel uit van dat team. Je voert medisch-ondersteunende handelingen uit. Je kunt drie verschillende functies hebben: je bent omloop, je instrumenteert of je assisteert. Je zorgt dat de operatiekamer bedrijfsklaar is. Je assisteert de chirurg en bedient medische apparatuur. Je bent als het goed is de chirurg telkens een stapje voor. Het vak vergt dan ook veel kennis van verschillende specialismen, zoals Algemene chirurgie, Orthopedie, Gynaecologie, Urologie en KNO en de daarbij behorende operatietechnieken.

De opleiding leidt je op tot operatieassistent. Na afloop van de opleiding beschik je over de kwalificaties zoals die zijn vastgelegd door het College Zorg Opleidingen (CZO).

De opleiding duurt drie jaar en bestaat uit 122 theoriedagen en ruim 4600 uren praktijk. Je kunt in aanmerking komen voor een verkorte route van tweeënhalf of twee jaar. Dit is afhankelijk van de uitslag van de instaptoets en je vooropleiding.

Lees hier verder.

Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden (WIOO) (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Porsche Oberbrunner

Last Updated:

Views: 5611

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Porsche Oberbrunner

Birthday: 1994-06-25

Address: Suite 153 582 Lubowitz Walks, Port Alfredoborough, IN 72879-2838

Phone: +128413562823324

Job: IT Strategist

Hobby: Video gaming, Basketball, Web surfing, Book restoration, Jogging, Shooting, Fishing

Introduction: My name is Rev. Porsche Oberbrunner, I am a zany, graceful, talented, witty, determined, shiny, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.